otrdiena, 2009. gada 10. novembris

Izglītība

"IZGLĪTĪBA" oriģinālā nozīme: educare- izvilkt ārā personas veseluma unikālās īpašības. "Netērējiet laiku veltīgi, cenšoties ielikt iekšā to, kas atstāts ārā, Centieties izvilkt to, kas ir iekšā."


Viss, kas tiek prasīts, ir nepieciešamība koncentrēties uz skolēnu stiprajām pusēm un talantiem, lai viņi pievērstos tam, ko prot vislabāk. Bet skolas to nedara. Tās koncentrējas uz skolēna vājajām vietām. Vēl sliktāk, daudzas skolas pārāk daudz koncentrējas uz to, lai visi skolēni iegaumētu vienu un to pašu informāciju, tādejādi nolaidīgi izturoties pret katra skolēna unikālo individuālo potenciālu. Tās tik ļoti koncentrējas uz cilvēka smadzeņu atsevišķu daļu, ka atstāj ārpus ievērības neaptveramās smadzeņu spējas kopumā. Tādēļ tā vietā, lai "neatstātu nevienu bērnu aiz muguras", aiz muguras paliek miljoni.


Raj Reddy "Business Week": "...galvenais valsts ienaidnieks ir vecmodīgas lekcijas, kuru laikā docētājs stāv un stundām runā simtiem snauduļojošu studentu priekšā. Galvenā tehnoloģiju loma ir pielikt punktu garlaicībai. Nākotnē mācības balstīsies uz darīšanu. Atceliet lekcijas, un jūs ne tikai lasīsiet par vēsturi, bet piedalīsieties tās stimulācijā."


Dave Meier "Paātrinātā mācību rokasgrāmata" Izglītības un apmācības uzdevums BIJA sagatavot cilvēkus salīdzināmi vienkāršai, nemainīgai un paredzamai pasaulei. TAGAD izglītības un mācību uzdevums ir sagatavot cilvēkus dzīvei nepārtraukti mainīgā pasaulē. kurā ikvienam jāizmanto pilnībā savs prāta un sirds spēks un jārīkojas saskaņā ar piesardzīgu radošuma izjūtu, nevis bezprātīgu paredzamību. Pāri visam uzsver Meiers, vajadzētu uzskatīt skolēnus nevis par pasīviem informācijas patērētājiem, bet par sava talanta, zināšanu un iemaņu attīstītājiem un aktīviem radītājiem. Tās sākas ne tikai ar paša talanta noskaidrošanu, bet arī katra personisko mācību, domāšanas un darba stilu un izpratni, kā uz tā balstīties.